Onderhoudtips

Bekijk onze instructievideo's over onderhoud!

Het goed onderhouden van een houten vloer is noodzakelijk om uw vloer zo mooi en stralend mogelijk te houden. Daar helpen we u graag mee! In korte instructievideo's delen we met alle plezier onze kennis over onze producten


Uw houten vloer onderhouden

Om uw vloer lang mooi te houden, is het verstandig om deze te onderhouden. Hoe u dat het beste kunt doen, hangt af van de behandeling van uw vloer (lak, olie of hardwax).Uw vloer met laklaag

In een laklaag dringt gegarandeerd geen vocht en vuil door. Het is een sterke, vochtbestendige coating die weinig onderhoud vergt. Een minpuntje van een laklaag is dat eventuele beschadigingen wat lastiger bij te werken zijn. Een laklaag gaat gemiddeld 10 tot 12 jaar mee (mits goed onderhouden).

 • Iedere maand
  U houdt uw vloer in optimale conditie door deze minimaal eens per maand te dweilen met reinigende vloerzeep (gebruik een uitgewrongen, iets vochtige dweil).
 • Ieder jaar
  Om hardnekkig vuil te verwijderen, is het raadzaam om uw vloer eens per jaar met een intensiefreiniger te verzorgen.
 • Optie: meer glans
  Om uw vloer extra glans/voeding mee te geven (bijvoorbeeld waar veel gelopen wordt), zijn polish-producten verkrijgbaar. Daarmee verwent u uw vloer precies op de plekken waar het nodig is.


Uw vloer met olielaag

Een olielaag is opener dan een laklaag. Olie dringt in het hout en sluit de poriën van binnenuit af. Het voordeel van een olielaag is dat vlekken en eventuele beschadigingen relatief gemakkelijk bij te werken zijn. Bovendien is een vloer met olielaag gegarandeerd kleurvast. De gemiddelde levensduur van een olielaag is 10 tot 15 jaar (mits goed onderhouden).

 • Iedere maand
  Uw vloer blijft in perfecte staat wanneer u deze eens per maand dweilt met een reinigende en voedende vloerzeep (gebruik een uitgewrongen, iets vochtige dweil).
 • Ieder jaar
  Afhankelijk van het gebruik is het raadzaam om uw vloer minstens eens per jaar plaatselijk te behandelen met onderhoudsolie. Dweil de vloer de dag voor het onderhoud met intensieve reiniger en laat de vloer na het schoonmaken goed drogen. Breng vervolgens met een niet-pluizige doek gelijkmatig een laagje onderhoudsolie aan op de vloer. Poets na ongeveer 10 minuten de overgebleven olie weg met een schone, niet-pluizige doek. Na ongeveer 12 uur is uw vloer droog en weer geschikt voor volledige belasting.
 • Iedere 3-5 jaar
  Uw vloer is gebaat bij een grondige reinigingsbeurt, om de 3 tot 5 jaar. U kunt daarvoor intensiefreiniger gebruiken. Dweil de vloer eerst met intensiefreiniger en vervolgens één of twee keer met schoon water. Al het vuil wordt daardoor verwijderd. Na minimaal 4 uur kunt u een nieuwe onderhoudslaag aanbrengen.


Uw vloer met hardwax-laag

Hardwax is een coating die precies tussen lak en olie in zit. De combinatie van olie (90%) en wax (10%) maakt de vloer net wat gladder en voller van uitstraling. De gemiddelde levensduur van een hardwax-laag is zo’n 10 jaar.

 • Iedere maand
  U houdt uw vloer in conditie door deze iedere maand te reinigen met voedende zeep. Gebruik een uitgewrongen, iets vochtige dweil om de hardwax aan te brengen. Let op: de wax kan ervoor zorgen dat u plaatselijk intensief moet boenen om de vloer glansvrij bij te werken.
 • Ieder jaar
  We raden aan uw vloer met hardwax-laag ieder jaar te onderhouden met onderhoudswas of olie. Gebruik daardoor een droge, niet-pluizige doek. Voor het beste resultaat neemt u vóór het onderhoud contact met ons op. We kunnen u gericht tips en instructies geven.
 • Iedere 3-5 jaar
  Uw vloer blijft het mooiste wanneer u de hardwax-laag iedere 3 tot 5 jaar vervangt, afhankelijk van het gebruik. Het aanbrengen van een nieuwe hardwax-laag kunt u zelf, maar we adviseren u om contact met ons op te nemen. Onze specialisten zorgen dat uw vloer weer straalt als nieuw!


Natuurlijk leggen we u graag uit welk onderhoud het beste bij uw vloer past. Kom gerust langs voor advies en de juiste reinigingsmiddelen.